Kúzlenie s jedlom je ako láska – buď k nemu pristupujeme s eufóriou, alebo vôbec. Veľmi dobre to vie aj Iveta Papcunová, vyznávačka zdravého životného štýlu so všetkým, čo k tomu patrí (psychika, pohyb, strava).
Zaoberá sa sebapoznávaním, tajomstvom ľudskej psychiky, fungujúcich partnerských vzťahov a láskyplnej výchovy detí. Teraz jej vyšla kniha s príznačným názvom Skvelé recepty pre telo aj dušu.
Jedna z dôležitých oblastí nášho života je podľa nej strava, pretože ako sa vraví – „sme to, čo jeme“.
Aj preto napísala knihu Skvelé recepty pre telo aj dušu, ktorá ponúka inšpiráciu práve tohto druhu. Jedlá sú jednoduché na prípravu i suroviny, bez použitia modifikovaných.
Použitím alternatívnych obilnín je väčšina z nich prirodzene bezlepková. Spolu s nápojmi sú pripravené podľa piatich elementov.
Dopĺňajú ich zaujímavé citáty, vzorový jedálny lístok podľa ročných období, desatoro telesného, duševného a duchovného zdravia.
„Najdôležitejšou prísadou všetkých domácich jedál je láska k tým, pre ktorých ich pripravujete.“
Sophia Loren
Jedlo ide cez žalúdok. Najvhodnejšie je pripraviť ho zo surovín, ktoré by mali obsahovať tiež spomínané vibrácie lásky. Preto chodíme potraviny nakupovať do obchodu, kde nám radi poradia, usmejú sa na nás, a čerstvú zeleninu aj ovocie najradšej na trhovisko, kde ju ponúkajú priamo zo záhrady tí, čo ju dopestovali.
Toto ovocie a zelenina je z prostredia, v ktorom žijeme.
Suroviny máme doma, začíname čarovať. Pre tieto recepty je typická ešte jedna vlastnosť, upozorňuje Iveta Papcunová: ich príprava vyžaduje 7 a pol, 17 a pol, 27 a pol, 117 a pol atď. minúty.
Ak by sa vám stalo, že by ste boli šikovnejší, ako my a prípravu zvládli skôr, zostávajúci čas do limitu na prípravu odporúčame využiť na objatie partnera, detí, svokry a kohokoľvek, kto sa v tom momente objaví v kuchyni.
Každý sme anjel s jedným krídlom.
Aby sme mohli vzlietnuť, musíme sa spolu objať.
Autor neznámy
7 výživových pravidiel
Pravidlo prvé
Čo najväčší podiel zdravých rastlinných produktov, čo najnižší podiel živočíšnych produktov.
Pravidlo druhé
Čo najväčší podiel zdravých prírodných potravín, čo najnižší podiel priemyselne spracovaných potravín.
Pravidlo tretie
Zvýšenie podielu potravín v BIO kvalite, zníženie podielu potravín neznámeho pôvodu a pochybnej kvality.
Pravidlo štvrté
Čo najvyšší podiel šetrných tepelných úprav, čo najnižší podiel zdravie ohrozujúcich tepelných úprav.
Pravidlo piate
Každodenná konzumácia surového ovocia a zeleniny, a čo najnižší podiel prázdnych kalórií.
Pravidlo šieste
Jesť iba trikrát denne, výdatne na raňajky, ľahko na večeru a minimalizovať pojedanie čohokoľvek medzi tromi dennými jedlami.
Pravidlo siedme
Zaradiť pitie vody ako súčasť pitného režimu, vyhýbať sa nápojom obsahujúcim cukor, farbivá, aromatické látky, alkohol a kofeín.
V knihe Skvelé recepty pre telo aj dušu nájdete množstvo prírodných a „láskavých“ receptov.
Ilustračné foto: Stock.com