Poklady slovenskej kuchyne

largeMilovníci tradičného slovenského jedla si prišli na svoje – nie tak dávno vyšla už 3. časť série Poklady slovenskej kuchyne, tentoraz z Ponitria. Zaujímavé a chutné regionálne recepty, jednoduché na prípravu a pestré tipy od predjedál, cez polievky omáčky až po koláče, či niečo do špajzy, si získali už množstvo čitateľov.
Osou Ponitria je rieka Nitra, takže nechýbajú recepty z rýb. Dlho sa tam ľudia živili aj včelárstvom, pretože med ako doplňujúca potravina sa považovala za elixír života. V receptoch preto nájdete aj med, ale aj červené a biele víno, tiež dubáky, bedle alebo pečiarky, keďže lesy v regióne Ponitria sú bohaté na duby. Zabíjačky sa tam robili hlavne na jar a zahŕňali rôzne špeciality z mäsa a vnútorností. Hurka, krvavnica či žobrácka kaša sú len malou ukážkou z dobrôt, ktoré sa tam pripravujú aj dnes.
Kniha Poklady slovenskej kuchyne – Ponitrie prináša vyše 150 receptov, ktoré vám určite zachutia. Popri receptoch ponúka aj dávno zabudnuté kulinárske poklady ukryté v tomto regióne, ktoré zbierala autorka Silvia Pilková počas mnohých rokov. Varenie je jej najväčšia vášeň. Varí už od detstva a načas sa varenie stalo aj jej povolaním. Dva roky viedla dve výborné reštaurácie, kde prešla všetkými pozíciami. Istý čas pracovala v reštauráciách v Moskve, Prahe a vo Viedni a zvyšok času zbierala skúsenosti v Bratislave.
Doteraz vyšli Poklady slovenskej kuchyne Bratislava a Záhorie, Považie, Ponitrie. Ešte tento rok vyjdú ďalšie časti – Gemer, Horehronie, Liptov, Orava, Turiec, Kysuce, Hont a Podpoľanie.
Vyskúšajte jeden z receptov v novej knihe – Korýtko, hlavné jedlo z hornej Nitry.
Suroviny: 1 starší chlieb, 125 g bryndze, najlepšie májovej, 100 g slaniny, 1 klobásu, 150 g údeného kolena, 2 lyžičky soli, 2 lyžičky papriky.
Ako na to?
Zo staršieho okrúhleho chleba odkrojíme vrch, prípadne použijeme hrubý krajec a do polovice vydlabeme striedku – vznikne tak akési korýtko. Dovnútra natlačíme bryndzu, slaninu pokrájanú nadrobno, trochu klobásy, údeného kolena a dochutíme soľou a mletou paprikou. Napichneme na ražeň a opekáme nad miernym ohňom. Dobrú chuť!
Milan Buno
****************************
Staršie príspevky si môžete prečítať v sekcii Autorské rubriky – Recenzie, alebo kliknutím sem Kedykoľvek nám môžete poslať vlastné zážitky z kultúry, či umenia na email redakcia@inforoznava.sk 

- red -

O autorovi - red -

Redakčný text, kontaktovať nás môžete na e-mailovej adrese redakcia@inforoznava.sk

Zobraziť všetky príspevky od - red - →

× Odporúčané

Prenosy z rokovaní môžu snímať automatické kamery